Mustafa Şahin-ZARARLI BAKTERİLERDEN KURTULMANIN YOLLARI

ZARARLI BAKTERİLERDEN KURTULMANIN YOLLARI


Besin kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür. yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi birçok değişik sonuç ortaya çıkabilir. bakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. proteinli ortamlarda ise oldukça güçlenirler. bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en uygun ortamlardır. bakterilerin hepsi zararlı değildir. örneğin, yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinleri oluşturmak için kullanılan yararlı bakteriler de vardır. besin kaynaklı hastalığa yüzlerce bakteri neden olabilir. ancak en sık görülenler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: salmonella: çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur. iyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür. çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir. staphylococcus aureus: besinle uğraşan kişilerin deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır. bu nedenle, hasta veya elinde kesik yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir. clostridium perfringens: oda sıcaklığında ürer. özellikle tezgâh üzerinde unutulan yemekler, soslar bu konuda tehlikelidir. büyük tencerelerdeki yemeklerin soğutulup, hemen dolaba konulması gerekir. clostridium botulinum: çok fazla görülmez ama ortaya çıktığında oldukça tehlikelidir. konserveler bu konuda ciddi risk oluşturabilir. açıldığında içi fışkıran kutulara veya bombeli kavanozlara dikkat edilmelidir. esherichia coli: bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir. ellerin iyi yıkanmaması, bu konuda risktir. yemek hazırlayanların kendi kişisel hijyenlerine çok dikkat etmesi gerekir. yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken dikkat edin etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın. çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. gıdaları iyi pişirin pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir. pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın pişirilen gıdaların uzun süre bekletilmesi mikropların çoğalma riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir. pişirilmiş gıdaları yeniden ısıtırken dikkat edin iyi bir yeniden ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaştırılmasıdır. pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbiri ile temas etmesin güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla çok az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir. örneğin pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı veya bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın, ellerinizi sık yıkayın gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın . gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir kesik veya enfeksiyon varsa onun üzerini iyice kapattığınızdan emin olun. mutfak yüzeyi ve ekipmanları temiz tutun . zemin temizliğinde kullanılan bezler , el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalı ve onlarda sık sık yıkanmalıdır. güvenli su kullanın gıdaları hazırlamak içinde temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir. bakteriler her yerde bakterilerin üremeleri için besin, sıcaklık ve nem yeterlidir.oda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir. bakterilerin kontaminasyonunu engellemek için elinizi en az 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın. kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin. kullandıktan sonra sık yıkayın. buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının. soğuk havanın dolaşması için gerekli alanı sağlayın. besin kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini kontrol edin. artan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dışarıda, oda ısısında bırakmayın. kesme tahtalarınızın temizliğine çok dikkat edin. et, balık veya tavuk için farklı renkler kullanabilir veya çok iyi yıkadıktan sonra aynı kesim tahtasını kullanabilirsiniz. et ve sebze için aynı kesim tahtasını kullanmayın. yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın. evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın. not:sağlıklı günler ümit ve dileklerimle sayın okuyanlar! saygı ve sevgilerimle.